Atunci cand ne achizitionam diferite echipamente consumatoare de energie electrica, trebuie sa ne asiguram ca avem instalatia electrica dimensionata corect? Trebuie sa adaptam instalatia ? Este necesar sa reconfiguram si tabloul electric?
Raspunsul este da..evident ca da..daca nu ne dorim probleme. Insa , odata cu schimbarea instalatiei electrice , este necesar sa adaugam si sigurante suplimentare in tabloul electric , sau sa achizitionam altul nou adaptat .
Din pacate , primul lucru care ne vine in minte este…. Cat costa ? Daca se poate sa fie cat mai ieftim cu atat mai bine….Uitam un lucru esential: tabloul electric este cel care face ca locuinta noastra sa fie functionala, avand o durata de viata destul de indelungata ( chiar si 50 de ani cum este cazul apartamentelor vechi). Deci merita oare sa investim intr-un tablou electric adaptat nevoilor noastre? Eu zic da, mai ales atunci cand adaugam consumatori noi in locuinta noastra.
De fapt, acesta este si subiectului acestei postari.
Lumea a evoluat foarte mult de-a lungul timpului, treptat am ales sa ne imbunatatim nivelul de trai prin achizitionarea unor echipamente care ne fac viata mai usoara, cum ar fi cuptoare electrice/microunde, plite electrice, diferiti roboti de bucatarie, masina de spalat vase, centrale termice,boilere etc.
Dar oare instalatia veche, poate functiona corect prin adaugarea acestor noi consumatori? Evident ca nu .
Ce facem cu tabloul electric atunci cand avem consumatori noi? Neaparat tabloul electric cu consumatori noi, il actualizam la noua instalatie.
Un exemplu ar fi, tabloul electric tip 7 configurat de noi link Tablou cu sigurante tip 7 , care este adaptat pentru un apartament mic .
Acest tablou electric contine urmatoarele componente:
1-siguranta generala automata de amperaj potrivit locuintei dvs., aceasta siguranta are dublu rol: de protectie la suprasarcina si protective la supratensiune2- sigurante magnetotermice 10A pentru circuitele de lumina
3-sigurante magnetotermice 16A pentru circuitele de priza
4- siguranta magnetotermica 20A pentru echipamente consumatoare de curent gen plita/cuptor electric- acesta este un consumator nou
Toate sigurantele utilizate in domeniul rezidential, trebuie sa fie de tip curba B pentru protectia cablurilor si a circuitelor in instalatiile casnice.
PONT: inainte de a pune in functiune diferite echipamente consumatoare de energie electrica, asigurati-va ca aveti circuitele dimensionate corespunzator.
De regula, se folosesc urmatoarele tipuri de cabluri:
1- Conductor electric MYF/H07V-K 1.5 mmp pentru circuitele de lumina
2- Conductor electric MYF/H07V-K 2.5 mmp pentru circuitele de prize
3- Conductor electric MYF/H07V-K 4 mmp pentru circuitele de plita electrice/cuptor electric etc
4- Sa nu uitati de impamantare mai ales la locuintele vechi
Aici persoana care va realizeaza instalatia electrica, trebuie sa realizeze calculele necesare , deci aveti mare grija sa controlati acest aspect.
In postarea urmatoare voi reveni cu date despre utilitatea intrerupatorului diferential in tablourile electrice.
Astept comentariile si intrebarile dvs.